Actualités

Het leven van de wijnboer zoals het is: in februari/maart wordt er naarstig verder gesnoeid maar worden ook de eerste Vinadis wijnen gebotteld

De wintersnoei blijft in februari en maart heel veel aandacht opeisen. Het principe is: hoe later snoeien, hoe beter. Want later snoeien betekent ook later uitlopen van de knoppen en dus minder gevoelig voor voorjaarsvorst. Maar 20.000 planten op 1 dag snoeien is wat erg ambitieus. Dus toch maar 2 maanden voor uittrekken.

Voor de afwisseling wordt er in deze periode ook met een andere, heel leuke activiteit gestart: het bottelen (la mise en bouteille om het wat poëtischer te laten klinken). De voorbereiding van het bottelen start met het proeven van alle individuele cuves/vaten (de meeste wijnen zaten verdeeld over verschillende cuves) om vervolgens te bepalen welke vaten bij elkaar gebracht worden (geassembleerd worden). Uitgangspunt was: we hebben 4 druivensoorten, dus ook 4 wijnen. Maar bij het proeven van de Pinot Gris bleek dat één cuve qua smaakprofiel duidelijk anders was. Niet verwonderlijk, want dat was een cuve met wat restsuiker. De proeverij maakte duidelijk dat het assembleren van alle Pinot Gris cuves de typische smaak van die aparte cuve verloren liet gaan. Vandaar de beslissing om Pinot Gris in 2 variaties te bottelen: Pinot Gris en Pinot Gris Cuvée Spéciale.

Bij de rode Pinot Noir hadden we tijdens het rijpingsproces bewust gevarieerd met verschillende manieren van houtrijping. Dit resulteerde in 2 varianten die we omwille van ander smaakprofiel apart gebotteld hebben: Pinot Noir en Pinot Noir Cuvée Spéciale.

Dus het uitgangspunt om tot 4 wijnen te komen, hebben we losgelaten. Op dit moment zijn er 6 wijnen beschikbaar: 3 witte wijnen: Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Gris Cuvée Spéciale en 3 rode wijnen: Acolon, Pinot Noir en Pinot Noir Cuvée Spéciale. Er is trouwens nog een 7e wijn onderweg (ergens einde zomer): een Pinot Noir met een langere rijping in Franse eiken vaten van 228 liter (“des pièces bourguignones”).

Het laatste weekend van maart hebben we ondertussen ook de eerste keer de wijnen laten proeven door een groter publiek. Op een wijnbeurs (salon du vin) in Grand Rechain kwamen zo’n 500 bezoekers de Vinadis wijnen, die enkele kilometer verder geproduceerd werden, proeven. De reacties waren uitermate positief en felicitaties bleven niet uit. Dat geeft de mens weer moed om de volgende maandagochtend aan de laatste “snoeiloodjes” te beginnen.

Vinadis - les ambitions de Chris Engels

Alors qu’il cherchait à développer un vignoble du côté de Saint-Trond, le Limbourgeois Chris Engels a fini par jeter son dévolu en 2019 sur un terrain de 3ha à Dison, non loin de Verviers, en province de Liège.


Lire la suite à: https://www.marcvanel.be/vinadis-dison


LA PLANTATION DE NOUVEAUX PIEDS

Le 20 avril, nous avons planté 5 300 nouveaux pieds de vigne (chardonnay, pinot noir et pinot meunier) sur un terrain à Wegnez (Pays de Herve). Les amateurs sauront immédiatement quel type de vin nous avons l’intention de produire avec ceux-ci... Un indice ?