Nieuws

Het leven van de wijnboer zoals het is: in februari/maart wordt er naarstig verder gesnoeid maar worden ook de eerste Vinadis wijnen gebotteld

De wintersnoei blijft in februari en maart heel veel aandacht opeisen. Het principe is: hoe later snoeien, hoe beter. Want later snoeien betekent ook later uitlopen van de knoppen en dus minder gevoelig voor voorjaarsvorst. Maar 20.000 planten op 1 dag snoeien is wat erg ambitieus. Dus toch maar 2 maanden voor uittrekken.

Voor de afwisseling wordt er in deze periode ook met een andere, heel leuke activiteit gestart: het bottelen (la mise en bouteille om het wat poëtischer te laten klinken). De voorbereiding van het bottelen start met het proeven van alle individuele cuves/vaten (de meeste wijnen zaten verdeeld over verschillende cuves) om vervolgens te bepalen welke vaten bij elkaar gebracht worden (geassembleerd worden). Uitgangspunt was: we hebben 4 druivensoorten, dus ook 4 wijnen. Maar bij het proeven van de Pinot Gris bleek dat één cuve qua smaakprofiel duidelijk anders was. Niet verwonderlijk, want dat was een cuve met wat restsuiker. De proeverij maakte duidelijk dat het assembleren van alle Pinot Gris cuves de typische smaak van die aparte cuve verloren liet gaan. Vandaar de beslissing om Pinot Gris in 2 variaties te bottelen: Pinot Gris en Pinot Gris Cuvée Spéciale.

Bij de rode Pinot Noir hadden we tijdens het rijpingsproces bewust gevarieerd met verschillende manieren van houtrijping. Dit resulteerde in 2 varianten die we omwille van ander smaakprofiel apart gebotteld hebben: Pinot Noir en Pinot Noir Cuvée Spéciale.

Dus het uitgangspunt om tot 4 wijnen te komen, hebben we losgelaten. Op dit moment zijn er 6 wijnen beschikbaar: 3 witte wijnen: Auxerrois, Pinot Gris en Pinot Gris Cuvée Spéciale en 3 rode wijnen: Acolon, Pinot Noir en Pinot Noir Cuvée Spéciale. Er is trouwens nog een 7e wijn onderweg (ergens einde zomer): een Pinot Noir met een langere rijping in Franse eiken vaten van 228 liter (“des pièces bourguignones”).

Het laatste weekend van maart hebben we ondertussen ook de eerste keer de wijnen laten proeven door een groter publiek. Op een wijnbeurs (salon du vin) in Grand Rechain kwamen zo’n 500 bezoekers de Vinadis wijnen, die enkele kilometer verder geproduceerd werden, proeven. De reacties waren uitermate positief en felicitaties bleven niet uit. Dat geeft de mens weer moed om de volgende maandagochtend aan de laatste “snoeiloodjes” te beginnen.

Het leven van de wijnboer zoals het is: in januari rust de plant, maar de wijnboer niet

Alle planten hebben rust nodig en …. natuurlijk hebben ook alle mensen rust nodig. Maar voor de wijnboer is dat in januari (en februari en ook wel maart) wat minder. Eén van de meest cruciale taken om de lange termijn gezondheid van de druivenplanten te garanderen staat dan op de agenda: de wintersnoei.

Het snoeien is best een complexe aangelegenheid, waarbij gekozen moet worden tussen verschillende snoeivormen (Guyot, Cordon, Pergola, Gobelet, …) en waarbij de laatste jaren steeds meer aandacht wordt besteed aan de techniek van de “zachte snoei” die het respect voor de sapstromen in de plant voorop stelt en daarmee de lange termijn gezondheid en vitaliteit van de plant bevordert.

Kort samengevat komt het, in geval van de Guyot snoeivorm, hier op neer: Voor elke plant gaan zitten (of beter: knielen … qua respect kan dat al tellen). Starten met zoeken naar de 2 scheuten die de sap-trekkers worden en daarmee de lange termijn ontwikkeling van de plant moeten garanderen. Deze 2 sap-trekkers worden op stift gesnoeid. Dan op zoek naar een scheut “hogerop” die als vruchtdrager gaat fungeren. En vervolgens de schaar erin. Daarbij niet vergeten de ogen op de scheuten te tellen. Als bij een stift het eerste oog naar onder gericht is, snoeien we op 2 ogen, anders op 3. Als de ogen lateraal staan, gaan we op zoek naar eerste oog dat naar de draad toe staat en snoeien we na x+1. Verder niet vergeten het dood hout op te ruimen. Maar dan ben je er wel ongeveer voor, in geval van VINADIS, de eerste van …. 20.000 planten. Vooral niet beginnen tellen, is de boodschap, maar genieten van de rust in de wijngaard.

Maar “tussen de snoeibedrijven door” verdient ook de wijnmakerij wat aandacht. En in januari wordt onder andere een belangrijke stap gezet in het maken van mousserende wijnen. Na de oogst in september is een witte wijn gemaakt. Die wijn heeft ondertussen enkele maanden gerust in een INOX-vat en nu wordt deze basiswijn gebotteld en wordt de 2e gisting gestart. De fles wordt voorlopig met een kroonkurk afgesloten. De 2e gisting die in de fles op gang zal komen zorgt voor bubbels die dankzij de kroonkurk niet kunnen ontsnappen. En die bubbels zullen na ruim 1 jaar rijping voor feest zorgen.

Januari is ook het typische moment om alle stille wijnen die liggen te rusten en rijpen “een keer zachtjes op te schudden” of beter: van het ene vat naar een ander vat over te hevelen. Daarbij worden alles wat naar de bodem van het vat gezonken was, achtergelaten. En in de winter is dat vooral veel wijnsteen. Je komt het wel een keer tegen als (geur- en smaakloos) bezinksel in een fles. Maar wijnsteen kan vóór het bottelen geforceerd verwijderd worden door koude behandeling. Door een koelsysteem of beter, bij vrieskou zoals begin december, door de deuren van de wijnmakerij open te zetten, slaat dit wijnsteen/bezinksel spontaan neer. Voor de chemici: wijnsteenzuur en kalium vormen een zout (wijnsteen) , dat bij lage temperaturen neerslaat. Dit bezinksel wordt bij het overhevelen uiteraard achtergelaten in het eerste vat. Dus ook in de winter wordt er gepoetst bij het leven 😊.


CURSUS WIJN PROEVEN

Een cursus wijnproeven waarin in 3 avonden de wereld van de wijnen en wijngebieden al proevend verkend worden.

Vinadis - les ambitions de Chris Engels

Alors qu’il cherchait à développer un vignoble du côté de Saint-Trond, le Limbourgeois Chris Engels a fini par jeter son dévolu en 2019 sur un terrain de 3ha à Dison, non loin de Verviers, en province de Liège.


Lire la suite à: https://www.marcvanel.be/vinadis-dison


Basiscursus wijn proeven

In 3 avonden al proevend de wereld van de wijn verkennen

Voor ieder die net iets meer wil weten van wijnen om:

  • In een winkel een fles te kunnen kiezen, passend bij de gelegenheid;
  • In een restaurant de wijnkaart beter te begrijpen om een goede keuze te maken. 

Een laagdrempelige cursus (geen voorkennis vereist) waarin:

  • elke avondsessie 7 wijnen worden geproefd en besproken, met uitleg over de wijnstreek; 
  • de techniek om wijn te proeven wordt uitgelegd en in de praktijk wordt toegepast;
  • een overzicht wordt gegeven van welk type wijn bij welk gerecht past; 
  • het bewaren en serveren van wijn wordt besproken; 
  • vooral het genieten van de wijn centraal blijft staan.


Wijnstokken bijgeplant

Op 20 april 5300 stokken (Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier) bijgeplant op een terrein in Wegnez (Land van Herve). Voor een wijnliefhebber is het wel duidelijk welke wijn we hiermee willen maken... de Champagnestreek staat er vol van.