Onze aanpak

Wijnbouw is kiezen en meer kiezen

WIJNBOUW IS KIEZEN
& MEER KIEZEN

Hoewel de wijnbouwer elke dag voor diverse keuzes komt te staan, die de smaak van de wijnen onvermijdelijk beïnvloeden, is de belangrijkste keuze al gemaakt vóór de start van het project: absolute prioriteit geven aan kwaliteit boven kwantiteit.

Hoewel de prioriteit van kwaliteit een eenvoudige, logische keuze lijkt, en slechts een verwaarloosbare stap in het lange proces van wijnproductie, is niets minder waar. In de praktijk betekent dit vooral véél meer werk om minder kilo’s te oogsten, maar wel gebalanceerde aroma’s eigen aan het terroir te krijgen. Een greep uit de werkzaamheden waar we veel aandacht aan besteden: trosdunning, ontbladeren, mechanische onkruidbeheersing, de inzet van nuttige insecten, troshalvering, het permanent monitoren van de ontwikkeling van de druiven en het handmatig oogsten.

DE KEUZE VAN
HET TERROIR

Onze wijnen mogen dan wel smaken als een waar godsgeschenk, tot op heden bestaan er spijtig genoeg nog geen mirakels die ervoor zorgen dat deze wonderlijke smaak zomaar uit de lucht komt gevallen.

Wanneer u een echte kwaliteitswijn wilt aanbieden, heeft u echter geen nood aan een mirakel, maar vooral aan voldoende zon, warmte (en liefde) en niet te veel regen, zodat de druiven perfect rijp en gezond van het veld komen. Dit is tevens de reden dat de meeste wijnstreken in de wereld zich bevinden tussen de 30ste en de 50ste breedtegraad.

Mede dankzij de recente klimaatveranderingen, die ons een helpend handje toesteken in het streven naar druiven met een perfecte balans tussen suiker, zuur en aroma, profileert onze regio (met een NB net boven de 50°) zich gaandeweg steeds meer als de ideale area voor druiventeelt.

De keuze van het terroir
Het werk in de wijnmakerij

HET WERK
IN DE WIJNMAKERIJ

Hoewel de teelt van gezonde, rijpe druiven een essentieel element is dat de productie van kwaliteitsvolle wijn danig vereenvoudigt, bestaat het proces van de wijnmakerij vooral uit grondig nadenken over de smaken die we precies willen bereiken, het minutieus volgen van het processchema dat daarvoor nodig is en het continu bewaken en proeven van het product. Voor een godsgeschenk is er immers ook engelengeduld vereist, dat de natuur rustig en ongestoord zijn werk laat doen, en het vertrouwen om enkel bij te sturen wanneer het écht nodig blijkt.

Dit delicate proces vereist bijvoorbeeld de investering in een pneumatische wijnpers van topkwaliteit, het gebruik van houten vaten van de beste Franse eik met een branding en nervatuur afgestemd op de gewenste wijn en het continu meten en proeven van de kwaliteit, zodat er snel ingegrepen kan worden via overhevelen, beluchten, onderdompelen en andere aloude wijnbouwtechnieken.

Opnieuw blijkt het maken van de juiste én tijdige keuze cruciaal bij het produceren van voortreffelijke wijn, en zal de som van al deze beslissingen na het bottelen een wereld van verschil kunnen maken voor het eindproduct.

EEN TOTAALBELEVING

Dat de productie van kwaliteitswijnen een prachtige branche is, mag duidelijk zijn. Maar wat haar voornamelijk de moeite waard maakt, is dat we hier in het beste gezelschap van kunnen genieten. Dat doen we – vanzelfsprekend – van het eindproduct, maar ook van de weg er naar toe en van de passie, zonder dewelke dit project niet mogelijk was geweest.

Het is tevens daar dat onze aandacht voor de diverse facetten rondom wijn, wijnbouw en het maken en proeven van wijn zijn oorsprong vindt, in een totaalbeleving die we dolgraag met anderen delen. Deze bestaat uit het doorgeven van onze kennis en ervaring over wijn en wijnbouw; de invloed ervan op de smaak van andere delicatessen; het bepalen van het ideale tijdstip om de druiven te plukken en vele andere activiteiten die de wijnbouw en het (s)maken van wijn in een compleet ander daglicht stellen.

Een passionele totaalbeleving